LIPO LI JE LIPO LI JE

JEDITE RIBU, VOZITE BICIKL, NOSITE POTKOŠULJE, SLUŠAJTE MAJKU, POŠTUJTE OCA, IZBJEGAVAJTE GMO, PIJTE ZELENI ČAJ, NE PIJTE DOK VOZITE, NE PLJUJTE PO ULICI, SLUŠAJTE PAMETNIJE, NE DERITE SE NA DJECU, NE BRINITE SE, REDOVNO SPAVAJTE

10.12.2007.

BOOM BOX

Ne bih da zvučim nervozno, isprovocirano ili ko da mi je pretjerano stalo, no, moram primjetiti jednu stvar. Baš jučer oko 3-4 sata, u danu u kojem se sati broje do ponedeljka sa: "još je rano.", "joj već podne" i one "joj ko će sutra ustati" do famozne jutarnje "jebem ti život i pos'o", primjetim nenaočitog mladića u trenerci, platnenim tenama marke "nike" i montuši jakni, kako nosi svoj mobitel u ruci s kojeg se prolamao milozvuk nekakve džigare ili popularno poznatod muzičkog izričaja "turbo folka". Nije on jedini. Vidio sam "x" takvih primjera u Splitu. Sve drže mobitele a sa njih piče samo sranja. Samo i isključivo sranja.
Ugl.
Lomila se i rasprostirala tužna popevka i kafanskim danima, nesretnim ljubavima i slomljenim čašama, od glavu to jest. Koji je to fanatizam... Koliko moraš biti zaljubljen da slušaš tuđu muku, mučeći se da čuješ šta ovaj pjeva na lošem zvučniku mobitela. Iskreno, nisam razumio nijednu riječ, al ideologija tekstova turbo folka nije daleko odmakla od "dotako sam dno života". Da se razumijemo, Toma je stvarno bio sjeban i umro od raka, al kako Karleuši može biti loše? Ili Seki Aleksić? I kako se taj nenaočiti gospodin uopšte može poistovjetiti s tekstom?
Hoda mladić cestom, ima para, vidi se po odjeći, nije bolestan, vidi se po fizionomiji, a nije ni slomljenog srca jer je dalmatinac. Dalmatinci ne vole, oni jebu. Osim Arsena.
I šta je sad poenta toga?
Jedino s čim mogu poistovjetiti ovaj akt je sa "Boom Box" manijom ranih osamdesetih. Boom box je onaj velki kastofon što se nosi na ramenu, i kasetaš je, i nosali su ga crnci. Ti crnci tada su bili slično obučeni kao i ovaj nenaočiti mladić. Nešta široko tamo-vamo. Sa kasetaša se rasprostirali zvuci o stradanju i patnji i bolesti. O Africi. O Hajle Selasiju. A nijedan od tih crnaca ne vidje ništa od toga. Još je dovoljan dokaz da je boom box bio pravo skup tada, tako da priča o siromaštvu ne drži vodu. I eto crnci napredovaše od tada. Prestali su pjevat o africi nego pjevaju o parama, pičkama i kendi šopovima. Degradacija.
E dokle će mladi balkanci? Kasnimo jedno trideset godina, boom boxovi su šupački mali i nemamo Oprah.

Što rekoše no future

Tja

P.S. Walkman is not Dead

LIPO LI JE LIPO LI JE

TAČNO VRIJEME
SPLIT
BUSOVAČA
<< 12/2007 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031KARIKE

AUTOR
Kontinentalac je jak kao dvadeset žena.
Kao dvadeset velikih žena

HIT TJEDNA

TIŠINA

MATE MIŠO KOVAČ -PUCAO U SRCE RANIO RUKU