LIPO LI JE LIPO LI JE

JEDITE RIBU, VOZITE BICIKL, NOSITE POTKOŠULJE, SLUŠAJTE MAJKU, POŠTUJTE OCA, IZBJEGAVAJTE GMO, PIJTE ZELENI ČAJ, NE PIJTE DOK VOZITE, NE PLJUJTE PO ULICI, SLUŠAJTE PAMETNIJE, NE DERITE SE NA DJECU, NE BRINITE SE, REDOVNO SPAVAJTE

18.01.2008.

AMBALAŽA

                                                       Image Hosted by ImageShack.us


Juče bio jedan dingospo iz viteza sa suradnikom i sinom, na nekom sastanku i te šeme i šemice. Kao treba mu raditi nešto. Sve ok, ja ću raditi i voditi predmet. Kad šef: "hoćete nešto popit? Jednu rakijicu ili nešto?", što me za dalmoša iznenadilo. A ova gospoda iz Viteza pa ne odbiše. Donese tajnica prlju nekakvu i neke male čašice koje izgledaju ko smanjene čaše od vina. Lako lomljive, tanke i graciozne i nestabilne. Poče šef da prodaje priču o rakiji a bosanci ga gledaju. Pa gledaju one čaše, a i ja pogledah instinktivno. Smeta mi ta čaša. Nešto ne štima s tom rakijom i čašom.

Kroz glavu mi prođoše sve čaše iz kojih sam pio rakiju i žešću. Sve su bile neke robusne, sa debelim dnom, širokom bazom i debelim stijenkama. Ni po čemu graciozne. Bile su u djetinjstvu i one male što imaju oblik bureta sa nekim gravurama cvjetića i listova sa pozlaćenim gornjim rubom. One su vazda stajale u vitrini na miljeu, i uvijek je bio ne pun komplet. Bile su lomljive i sad ih više nema.
Skontam nadalje čaše za ostala pića. Za vino su neke kulerske, za martini ona iz crtanog filma što je onaj pas nosi oko vrata, za konjak skupi one široke ogromne...a za rakiju debele i stabilne. Zašto tako? Hmmm. Zašto? Pa i za tekilu i votku su takve. Jake. A čokalj? (eufem. čokanj). Ružan grbav i čvrst.

Neureka!!

Zašto? E zato što kad čovjek pije ova kulturna pića, vina, šerije, martinije i ta sranja, trudi se da kul pije, drži čašu pa je melja, pa nešta zagleda, pa zavrti onaj ostatak pića na dnu, a i nikad se ne napije toliko da mu stvari ispadaju.
A prlja? E kad se prlje nadrobiš, pa počneš da padaš, kljucaš, gubiš osnovnu motoriku i prevrćeš sve sa stola, kreneš da se pobiješ pa opet padneš, najmanje što ti treba je staklo pod nogama ili da ti konobar non stop donosi novu čašu. Iskustvo je to. Znaju ljudi šta je rakija. Nije džaba čokalj preživio toliko godina. Ne možeš ga razbit ni od tuđu glavu i nekako se uvijek dočeka na stolu uspravno. Ako se i prospe neće puno isteći dok ga podigneš. Ko i debele čaše sa velikim dnom i one od linolade.

Srećom ja sve pijem iz onih plastičnih od cedevite. No srča.

LIPO LI JE LIPO LI JE

TAČNO VRIJEME
SPLIT
BUSOVAČA
<< 01/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031KARIKE

AUTOR
Kontinentalac je jak kao dvadeset žena.
Kao dvadeset velikih žena

HIT TJEDNA

TIŠINA

MATE MIŠO KOVAČ -PUCAO U SRCE RANIO RUKU