LIPO LI JE LIPO LI JE

JEDITE RIBU, VOZITE BICIKL, NOSITE POTKOŠULJE, SLUŠAJTE MAJKU, POŠTUJTE OCA, IZBJEGAVAJTE GMO, PIJTE ZELENI ČAJ, NE PIJTE DOK VOZITE, NE PLJUJTE PO ULICI, SLUŠAJTE PAMETNIJE, NE DERITE SE NA DJECU, NE BRINITE SE, REDOVNO SPAVAJTE

12.02.2008.

KONTROLA KVALITETE

Obraćanje moje Ledovom sektoru za kvalitetu:

"Dragi Ledo.
Prije svega želio bih da Vama i Vašem kolektivu poželim sretnu Novu 2008-mu godinu i da nastavite uspješno poslovati kao i dosada. Također želim da Vam se što manje dešavaju stvari koje su se desile meni i mojoj djevojci koristeći jedan vaš proizvod, jako omiljen u našoj zajednici. Riječ je o mladim mahunama, ili što bi se u narodu reklo "boraniji". Boranija je jelo koje se spravlja od mladih mahuna, vode, začina, malo mesa i aleve paprike. Jelo je jako ukusno i osvježava duh i tijelo posebno nakon 8 sati provedenih u stolici za računarom.
Moja djevojka i ja u ovom nismo uživali, jer sekund prije nego što smo dodali jogurt u boraniju (što se inače radi), a samim tim sekund prije nego što bi ikad primjetili problem, iz ranije navedene čorbe počeli su da isplivavaju crvi. Kažem "crvi" jer ih je bilo više. Množina znači. Početnički zanos je prerastao u čuđenje, zatim blago gađenje, zatim traženje logičnog objašnjenjenja, da bi na kraju kulminiralo mučninom u želucu (od imenice "želudac"). S obziom da već duže vrijeme uživamo, oboje, u Ledovim proizvodima, nismo olako progutali priču o crvavim zaleđenim mahunama. Sistemom eliminacije smo odstranili suho meso, papriku, brašno, začin "C" (ekvivalent Vegeti), jodiranu sol i papar. Složimo se da je u ovim "preparatima" gotovo nemoguće naći ikakvu živu materiju zbog same tehnologije spravljanja a i zbog sastojaka u istim.
Ulje na vatru je dolila i činjenica da je "boranija" originalno iz Belgije. Činjenica je da belgijanci nemaju pojma ni o čemu, osim o čokoladi, i da nemaju pošteno ni pretis lonac za kuhanje.
Da skratim priču, to jest da tekst makar na prvi pogled ne završi u "trashu", reći ću da više nikad neću kupiti nijedan vaš proizvod, pa ni riblje štapiće, makar u ribi nema crva.

Radi Vas sad ne mogu da jedem, i neću bar još par sati što će ostaviti dubok ožiljak na mome mentalnom zdravlju.

Srdačan pozdrav Kontinentalac dipl. ing. arh.

P.S. sve je potkrijepljeno slikama neživih, dobro skuhanih crva, kako se izležavaju na mom tanjuru."


Image Hosted by ImageShack.usOdgovor :

 

 

"Poštovani gospodine Kontinentalac,

 

žao mi je zbog upropaštenog objeda, ali čitajući ovu zamjerku i raspitavši se kod stručnjaka za štetočine i larve, zaključak  je  slijedeći; mahuna nije mogla sadržavati taj oblik crva.

Mahune su leguminoze sa puno bjelančevina i ne prijaju svim običnim biljnim nametnicima, no u juhi se osim mahuna kuhalo ili dodavalo drugih namirnica. 

 

Nadalje, prema našoj evidenciji i analizi radi se o mahuni zelenoj s analizom nula ugriza.

 

Larve na tanjuru su cca 4 - 5 mm, i obzirom na klimatske i agrotehničke mjere u uzgoju mahune treba provjeriti koliko treba larvi da izraste do te veličine.

U privitku se nalazi stranica interneta na kojoj je slika jednog kukca - kliknuti na kafer  - (NIPTUS HOLOLEUCUS) koji često ostavlja svoja jaja u namirnicama, a  obitava u dijelovima starijih kuća i skladišta u nepokrivenim i nezaštićenim namirnicama. U jednom stadiju razvoja kukac obitava kao ličinka, a po opisu iz enciklopedije Romer Bio Tec o štetočinama u potpunosti odgovara izgledu u jednom stadiju razvoja. Tu piše da je ličinka  bijela do žućkasta, lagano zaobljena, mesnata i dužine 5- 6 mm, vrijeme geneze  tog stadija varira od 55 - 75 dana.

 

Sažetak bi bio da je takva vrsta kukaca preferira suhu biljnu hranu (začini, čajevi, brašno , kukuruzna krupica) i da tamo odlažu  jaja koja su prekrivena sluzi i bez dodatnih pomagala se golim okom ne mogu prepoznati. Ličinke trebaju puno više vremena za razvoj nego što to mogu imati  u mahuni koja ima rok za vegetaciju do berbe, i koja se u određenim agrotehničkim rokovima tretira protiv štetočina.

Prema činjenicama iz enciklopedije i priloženoj slici krivca za neugodnosti treba  tražiti negdje drugdje, a  ne u Ledo mahuni.

Nadam se da se već sada bolje osjećateće, a da ćete sada, nakon pojašnjenja situacije i ubuduće  uživati u brojnim proizvodima iz Ledo asortimana.

Srdačno Vas pozdravljam, s poštovanjem, 

Kristina Bocak Gojun

 

Manager sustava upravljanja

Ledo d.d."


P.S. Odakle su prokleti crvi onda?!?

LIPO LI JE LIPO LI JE

TAČNO VRIJEME
SPLIT
BUSOVAČA
<< 02/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
242526272829KARIKE

AUTOR
Kontinentalac je jak kao dvadeset žena.
Kao dvadeset velikih žena

HIT TJEDNA

TIŠINA

MATE MIŠO KOVAČ -PUCAO U SRCE RANIO RUKU