15:45

Često slušam radio kad sam u Bosni. Ima par jako dobrih stanica na kojima ne svira klapa, nabijem i njih i klape i "tvrdu stinu" na mandolinu. I sad kako zaboravim da memorišem stanice u bosni jer sam već neke memoriso u hrvatskoj stisnem gornje desno dugme i opičim sken i šaltam. Bude tu simpatičnih, manje simpatičnih stranica, a bude bogami i onih koje bi radije vidio kako ih raznose mravi ubice iz amazonskih prašuma. A ima i RSG radio. Još uvijek imaju eho u reklamama i kvizove i top liste i sve ono što krasi jednu radio stanicu. RSG radio ima jednu manu samo. A ta je "RSG radio". RSG je očito kratica ili skraćenica što rekli vi bosanci.  Skraćenica glasi "Radom Suzdržavam Gnjev".   Smiješno zar ne? Prava istina je da RSG radio znači "Radio Stari Grad radio". Radio Stari Grad radio.
Očito se taj eho sa reklama toliko udomaćio da ga se potencira i u pisanom obliku. Ili to, ili je uprava luda za Duran Duranom i Bouthros Bouthros Ghalijem. Jebem vam upravu.

Ima to i kod nas u europi (da da, europi, ne evropi. Srbi kažu sa "V". Srbi su svakakvi. Mi nismo. A nisu ni bosanci).
Gospođa na dnevniku uporno govori "HaTeVe, HaTeVe". Baš počesto. HaTeVe ovo HaTeVe ono. Međutim moje oštro europsko oko često baci pogled sa njenih sisa (ako su dobra naravno) na druge dijelove ekrana i primjeti da u gornjem lijevom ćošku piše HaErTe. "HRT" razumiješ. E sad ne znam ko koga jebe, ali mene ne.

Televizija i radio su još uvijek jaki mediji. Imaju strašnu tendenciju za samopromidžbu i autoreklamu. Trebao bi da bude ogledalo društva i situacije, ili da makar tješi to isto društvo da odraz u tom ogledalu koji vide liči na nešto. Pa kako da smatram da mi odraz nije bubuljičav i naboran kad skontam ovakve idiotluke.

I otkad se koristi izraz "pođahkad"?
Ja ga da budem iskren u 26 godina nisam nikad čuo

kontinentalac
Jako aktivan u doba NOB-a, jedan od titovih suradnika. Čest pojam u Titovim stazama revolucije i na bočnim stranama bagera. Obožava treset, mrzi glinu, tad mu mašine najviše pate. Jede jednom ali mnogo, pije često, ali zna granicu. Igricu koju bi volio da ima niko neće da sponzorira, jer su njegovi bageri pali u zaborav sa padom bivšeg sistema a na vlast dođoše neki novi klinci, katerpilari i volvoi

15 komentara

  1. junak: 1. slažem se; 2. ne slažem se; 3. moguće
    eureka: pokadkad
    Petre: pa u bosni jebiga. znam za brdu-strmu
    junak: eto ti si stariji ozbiljniji pa ne znaš:)
    špiro: ma skonto sam šta znači al nikad nisam čuo ranije majke mi
    ribo off topic totally:))
    Nelee: znao sam da nisam jedini
    glumičice: to aludiraš direktno na moje porijeklo seoskog bekrije?:)
    linolemume: zato je brale tu da postavi konkretno pitanje:)
    ataraksija: that brings memories
    sunčice: vrlo moguće. možda svjedočimo ruralizaciji ili čak arhaizaciji stanovništva
    Kuuleru: zar 9? znao sam nekad i brže:) trebo si tražit broj na vrijeme jeboga ti
    athena air: akademska četvrt bježanije. kako se prašta kašnjenje tako bi se trebalo praštati i bježanje sa posla:)

  2. pođahkad kad slušam RSG radio sjetim se ”namah” tebe jer smo raspravljali na zadnjoj kafi o tom radio-radio…pa mi svaki put zapara uši a do tad nisam ni obraćala pažnju na to-vidiš šta mi napravi:)-nećemo više na kafu, samo na pivu

Komentariši