LIPO LI JE LIPO LI JE

JEDITE RIBU, VOZITE BICIKL, NOSITE POTKOŠULJE, SLUŠAJTE MAJKU, POŠTUJTE OCA, IZBJEGAVAJTE GMO, PIJTE ZELENI ČAJ, NE PIJTE DOK VOZITE, NE PLJUJTE PO ULICI, SLUŠAJTE PAMETNIJE, NE DERITE SE NA DJECU, NE BRINITE SE, REDOVNO SPAVAJTE

12.03.2008.

IN THE GHETTO...

Sjećam se jednog izlaska u jedan klub u Splitu sa dragim prijateljem iz Sarajeva. Klub interesantan, na dva sprata, uređen ko crack-house, smrdi ko pasaž i odiše ko usaftan maratonac sa oteklom prostatom. Urbano jedno mjesto. Urbano zato što su ga urbani splićani odlučili tako prozvati. Znao sam tamo otići ljeti u baštu, slušat dobru zikaču, popit jeftinu pivu i borit se s konobarima da me ne zapale. To sve u bašti renesansne palače koja pripada kafiću. A unutra? Unutra je svaki put pored svih ovih opisa bio još jedan, a to je onaj osjećaj koji imaš kad te neko posmatra. I onda se okreneš i vidiš da te neko posmatra. Nisam se nikad riješio tog osjećaja, niti odustao od odlaženja tamo. Jedino tamo možeš mrtav pijan za šankom srat i Želji, Rođenima i Jedinstvu iz Busovače sa jednim mostarskim mladim pjesnikom. Visimo mi tako na šanku i trudimo se da nas konobar ne opali po ušima maksimalno. Ja krenem u vece, i pri izlazu iz jedne sobe prilazi jedan tip i kaže: "e oprosti, nemoj me pogrešno shvatit, al mi smo se kladili nešto u sto kuna i ispalo je da ja moram tebe da pitam da mi popušiš kurac?". Frapacija. Opet pogledam u njega onako pijan sad već nabrušen. "šta ba?" reko. On poče da zamuckuje i da se smije ko dijete na tuti kad skonta da sam bosanac sa stisnutom šakom. Još pijan bosanac. "Aj sjedi tamo!"
"Oprosti" kaže i ko pička se vrati tužan što mu nisam popušio.
Nisam razmišljao o tome donedavno kad mi je prijatelj rekao da mu je kuul u tom kafiću. Al da je okupljalište pedera.
"Šta ba?" reko.
"Je je, amigo, tamo su ti pederi, jer je ona gazdarica lezba kužiš."


Vratim se na tu večer u mislima i skontam, kakav upad u pičku materinu. Jel gay upadi uvijek tako zvuče? Kako bi bilo da ja budem urban i da dođem curi i kažem joj: "e slušaj, baš te nešto gledam, da li bih mogao da ti izdrkam u oko, oklada je u pitanju, a da pri tom ne očekujem da će mi zabiti Avonovu maskaru u oko. Ili da kažem "e bog kako si, baš si slatka, bil malo da ti ga stavim u dupe i pleskam te po sisama (ako je to moguće uopšte)?"
Razmišljam o tome i ne mogu da vjerujem da se urbano i kuul svelo na uvlačenje u šupak.

Više ne idem u taj kafić. Jako rijetko. Služe pivo u flašama od po litra. A znaš ti kako je teško razbit flašu od po litra?

LIPO LI JE LIPO LI JE

TAČNO VRIJEME
SPLIT
BUSOVAČA
<< 03/2008 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031KARIKE

AUTOR
Kontinentalac je jak kao dvadeset žena.
Kao dvadeset velikih žena

HIT TJEDNA

TIŠINA

MATE MIŠO KOVAČ -PUCAO U SRCE RANIO RUKU