LIPO LI JE LIPO LI JE

JEDITE RIBU, VOZITE BICIKL, NOSITE POTKOŠULJE, SLUŠAJTE MAJKU, POŠTUJTE OCA, IZBJEGAVAJTE GMO, PIJTE ZELENI ČAJ, NE PIJTE DOK VOZITE, NE PLJUJTE PO ULICI, SLUŠAJTE PAMETNIJE, NE DERITE SE NA DJECU, NE BRINITE SE, REDOVNO SPAVAJTE

01.07.2008.

AUTITOMOBILI

"Auti su luksuz ba, koji ti je kurac? Ko da čovjek ne može da hoda i bez auta? Sereš brate i ti. Šta da nemaš auta? A? Šta bi onda? Pusti mi te seljačke fazone, ne može se bez auta, do juče si se u tramvaju vozao i pješice išao. A đe su ti bicikli? U Busovači naravno. Jel ti dole trebao auto? Još sad gorivo poskupilo. Luksuz je to najveći. Jedi govna i ti i tvoje skorojevićko preseravanje. Jel ti znaš da praljudi nisu vozili auta?! A? Znaš kurac. Šta misliš jel Šekspir stavljo svoje spise u gepek, il ih je u rukama nosio od Londona do Ko zna dokle? Eh da si ti moj pito bi te ja bi li vozao auto. Odakle ti pare za gorivo matereti ti? Kradeš je li?" i tako dalje i tako dalje.

Šteta što sam počeo voziti tek sa 24 jer mislim da bi se trebali automobili voziti od najranje dobi. Iz predškolske odmah za mjesto vozača. Pa ideš da kradeš jabuke i kruške pa otvoriš gepek, a onaj te susjed zaganja a ti prva druga gas i utekneš mu. (ovo je bio comic relief - ili na našem zajebancija)

Sad zaoprave.
Svako ko ne vozi auto će reći ova sranja. Kakav ba luksuz?
A mobitel? A satelitska antena? Mikrovalna? Udobna talijanska obuća? Šminka od Manhattana i ostalih klinaca sa progušćivanjem obrva i prorjeđivanjem stidnih dlaka? Fen za kosu? Frižider? BIcikl?! Bicikl?!
To nije luksuz.
"Ma nije, to se koristi odavno..."
Jest sigurno da je tako. Mikrovalna postoji od vajkada. Od ranih osamdesetih a sama struja i ostale šeme ko zna otkad. Čak iz početka 20 vijeka. Taman odkad postoji Ottov motor. Da je gorivo recimo po marke a auti po pedeset maraka bi li onda bili luksuz? Pješačimo skupa sa dvije kese krompira i brašna u rukama i malom bebom u onom rancu za nosit bebe. Jebeš auto. Nek crkne baba na po puta do bolnice kad bude sjedila bolesna na gepeku bicikla na kiši i na vjetru. Djecu ćemo slati u prvi razred osnovne pješice 7 kilometara. Nek se čeliči. Na štakama na pregled.
"Dobro sad kad treba auto onda se može koristiti"

E onda ne seri. To što se sada svima pojačao osjećaj sažaljenja nad našom jednom jedinom zemljom i njenim osakaćenim resursima ne znači da sve genijalne ljudske izume koji su neracionalno korišteni treba spaliti i baciti u zaborav.

Ja volim svoj auto kad trebam da pređem rastojanje između dvije tačke ako se drukčije ne može preći. Auto je potreba a ne ovisnost i tako se treba ponašati.

LIPO LI JE LIPO LI JE

TAČNO VRIJEME
SPLIT
BUSOVAČA
<< 07/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031KARIKE

AUTOR
Kontinentalac je jak kao dvadeset žena.
Kao dvadeset velikih žena

HIT TJEDNA

TIŠINA

MATE MIŠO KOVAČ -PUCAO U SRCE RANIO RUKU