LIPO LI JE LIPO LI JE

JEDITE RIBU, VOZITE BICIKL, NOSITE POTKOŠULJE, SLUŠAJTE MAJKU, POŠTUJTE OCA, IZBJEGAVAJTE GMO, PIJTE ZELENI ČAJ, NE PIJTE DOK VOZITE, NE PLJUJTE PO ULICI, SLUŠAJTE PAMETNIJE, NE DERITE SE NA DJECU, NE BRINITE SE, REDOVNO SPAVAJTE

18.10.2009.

Trendovi revisited

Izbjegavam dnevne novine. Previše je reklama, crne hronike, osmrtnica i priloga o zdravom životu za moje pojmove. Reklame ne čitam. Kad mi se nešto kupuje izguglam. Crnu hroniku i osmrtnice isto ne čitam. Ako i bude nešto u ta dva dijela vezano za mene sigurno će me već neko zvati da mi javi da pogledam. Uštedio sam sebi par sati manje briga.
E sad priloge ne mogu da izbjegnem. Uvijek su šareni, lijepo upakirani, sa zgodnim ženama na naslovnicama, veselom djecom i brižnim očevima na svakoj strani. Tu i tamo zalijepe i kakav prilog o dizajnerskom namještaju ispod kojih piše "cijena na upit". Da ih upitam vjerovatno bi mi došla muka od veličine iste. Kažem, izbjegavam te priloge, bezuspješno očigledno, dok sam neki dan uspio da vidim nešto i iznerviram se u mislisekundi (mislisekunda je trenutak koji traje užasno kratko a manifestuje tako što se čovjek namršti kad vidi nešto glupo, pogleda gore i kaže "e jeboga...").
Pročitao sam savjete o jogalatesu. Na prvu ništa nisam skonto. Čuj jogalates?
Vjerovatno neko jelo. Salata sa jogurtom. Možda anagram od "Tesla je bog"? Ma kako ja volio Teslu, nije ni to.
Jogalates je, nekakva nazovi sportsko-rekreativna disciplina u kojoj debele žene, in-djevojke i urbani gerilci pokušavaju da smršaju i izgledaju savršeno bez da učine jedan bitan korak, prestanu da žderu. Ne smeta mi što bilo ko vježba. I ja vježbam. Doduše pravim pauze od par godina pa se onda uhvatim treniranja ko manijak , pa onda opet odmaram. Sad vježbam. Rekreacija je dobra za ubijanje vremena, smanjenje kolesterola, šemljenje sa onom zgodnom trebom na biciklu, izazivanje upale mišića i ko zna kakve sve nusproizvode. Ali zaboga Jogalates. To je znači neki hibrid Pilatesa i Joge.
Joga je nastala u indiji negdje od 900-500 godine prije Krista.
Pilates je nastao prije cca 80 godina u njemačkoj. Navodno na osnovi Joge.
Pilates potpuno nova, neistražena disciplina sa sto i jednom samoubilačkom vježbom, sa onom velikom loptom koja nimalo ne pomaže u onome što želiš da napraviš.
Joga opet, provjerena i neizmijenjena hiljadama godina. Zašto je nepromijenjena? Zato što je dobra. Usavršena do krajnjih granica. Jel stvarno ljudi misle da pored ovih dviju zajebanih disciplina treba izmišljati treću, još noviju? Naravno. Pilates je prenov. Nekako ne sazrio, a joga je zakurac. Joga je so last millenium.
Ja u duhu tih trendova predlažem svoju novu disiplinu. Trosjedkido.
Vježba se tako da se sjedi na kauču i gleda enormna količina Stiven Segalovih filmova.
Lakše je od jogalatesa, pristupačnije, i još se manje umara od ovog prvog.
A mršanje? Mršat ćete tako da manje jedete.

LIPO LI JE LIPO LI JE

TAČNO VRIJEME
SPLIT
BUSOVAČA
<< 10/2009 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031KARIKE

AUTOR
Kontinentalac je jak kao dvadeset žena.
Kao dvadeset velikih žena

HIT TJEDNA

TIŠINA

MATE MIŠO KOVAČ -PUCAO U SRCE RANIO RUKU