LIPO LI JE LIPO LI JE

JEDITE RIBU, VOZITE BICIKL, NOSITE POTKOŠULJE, SLUŠAJTE MAJKU, POŠTUJTE OCA, IZBJEGAVAJTE GMO, PIJTE ZELENI ČAJ, NE PIJTE DOK VOZITE, NE PLJUJTE PO ULICI, SLUŠAJTE PAMETNIJE, NE DERITE SE NA DJECU, NE BRINITE SE, REDOVNO SPAVAJTE

01.12.2009.

INSPIRACIJA

Ne tražim inspiraciju za pisanje. Nađe mene ona sama. Bilo da se pojavi jutrom nakon žestoke pijanke, bilo da me strefi na popodnevnoj kafi, tu je oko mene. Zadnja me pogodila direktno u želudac. Prvo u glavu hladnom vodom ispod tuša.
Moj novi stan. Mislim "novi"... Nov je koliko je i svinjska gripa prirodna pojava. Stan je star u pičku materinu. U starim je zgradama. To je onaj tip zgrada koje je svaki grad koji se nekontrolirano širio usljed radnih akcija šezdesetih godina sagradio u predgrađu. Tip zgrade se zove otprilike MP 324 JUS model "KARDELJ".
Ima ih na grbavici u sarajevu, ima ih u splitu, ima ih svuda. Da skratim, sve su stare.
Međutim kad pogledam sa strane čini mi se, a mislim da se ne varam, da je moj stan naknadno ugrađen. Naknadno mislim da im je nestalo stanova, pa su moj naručili iz rudarskog slama u Dnjepropetrovsku. Po mojoj procjeni moj stan ima jedno 150 godina (u zgradi iz ranih šezdesetih). Počevši od ulaznih vrata pa nadalje, sve odiše patinom križara i dobom crne smrti. Špijunka je zamagljena. Vrata dišu tako da se ne trudim ni da ih zaključavam jer bi ih malo jači kašalj novorođenčeta izbio iz štokova. U veceu od kvadrat i po imam sjedeću kadu. Ona se ne proizvodi zadnjih 40 godina najmanje iako mi ova izgleda da je jedna od prvih proizvedenih jer se emajl na par mjesta toliko istrošio da mi se čini da vidim komšijino tjeme kad perem zube. Roletne u maloj sobi na kojoj su klizna vrata koja ne kližu dobro, su tako stare da mi se čini im se starost može odrediti traženjem fosila na površini.
Kuhinja je posebna priča. Komotna je. Ima sudoper i šporet. Jedno uz drugo. Ima i frižider al on je ok. Sreća pa je šporet na plin jer kad sam ga spojio na struju i krenuo da perem suđe, tako me spucala struja da sam poslije toga pravio šum na mobitelu zbog elektriciteta. Ovom zadnjom rečenicom ću se nadovezati na elektroinstalacije. Ako ima demon Tomasa Edisona onda je on kod mene u stanu. Pola utičnica ne radi, svjetlo mi žmirka, a iz kutije s osiguračima se konstantno čuje zujanje i pucketanje. Pronašao sam jedinu utičnicu koja radi normalno i na sa pet produžnih spojio sve potrošače. Interesantno kod kuhinjskog bojlera je ta što ne grije vodu niti pokazuje znakove života, ali u kombinaciji sa šporetom je u stanju reanimirati kita ulješuru. Inspiracija mi je došla jutros, kad sam se morao istuširati hladnom vodom, jer je bojler koji je radio dok je bilo toplo, ničim izazvan odlučio da na ovo hladno vrijeme prekine isporuku tople vode na moje guzove i glavu. Kad sam se napokon istuširao tako da se govno u meni smrzlo nisam mogao osušiti kosu u veceu jer utičnica radi dovoljno da se fen upali i pregori uz nekontrolirano krkljanje i zujanje.
Ah da, umalo da zaboravim. Kad otvorim frižider prestane da radi radio u kuhinji. Toliko me to fasciniralo da sam počeo da miksam muziku s radija samo pritiskajući onaj prekidač u frižideru. "dalma.....nac saaaaaaam..... tu s..............rođen........aaaaaaa." (ovako je zvučao hit Mladena Grdovića u mojoj frižiderskoj izvedbi) Lady Gagu sam pokušao miksati, međutim ispala je pjesma još bolja nego original pošto sam prekidao na onom dijelu kad kaže "Po po po poker face". Prekidao sam i na ostatku pjesme. Odnosno držao sam frižider otvoren dok god je ona pjevala.
Inspiracija me nađe sama.
Sad imam inspiraciju da se obratim gazdi na jedan kontinentalni srednjobosanski način.
O tome ću pisati idući put

LIPO LI JE LIPO LI JE

TAČNO VRIJEME
SPLIT
BUSOVAČA
<< 12/2009 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031KARIKE

AUTOR
Kontinentalac je jak kao dvadeset žena.
Kao dvadeset velikih žena

HIT TJEDNA

TIŠINA

MATE MIŠO KOVAČ -PUCAO U SRCE RANIO RUKU