LIPO LI JE LIPO LI JE

JEDITE RIBU, VOZITE BICIKL, NOSITE POTKOŠULJE, SLUŠAJTE MAJKU, POŠTUJTE OCA, IZBJEGAVAJTE GMO, PIJTE ZELENI ČAJ, NE PIJTE DOK VOZITE, NE PLJUJTE PO ULICI, SLUŠAJTE PAMETNIJE, NE DERITE SE NA DJECU, NE BRINITE SE, REDOVNO SPAVAJTE

02.03.2010.

ZBOGOM I POKUPITE VEŠ AKO SE NE VRATIMO, A NEĆEMO.

Biti će to poseban dan. Nadam se ljetnji. Nekad tamo kad pred kraj ljeta kad prestanu sparine da ljudima ne bude loše dok čekaju u redu da se ukrcaju na matični brod.  Cijeli svijet će brujati o tome kada shvati da nije u pitanju još jedan veliki prvomajski izlet bosanaca ili kakav sličan teferič državnih razmjera. U redovima uredno, jedan iza drugog, po prvi puta svi će stati. Zaboraviće se sva čekanja po poštama i granapima, nervozna laktanja, preskakanja redova i tih gunđanja sebi u bradu. Svi ko jedan, dostojanstveno, bosanci će krenuti put matičnog broda u Visokom, a onda put još matičnijeg planeta sa kojeg su davno došli puni entuzijazma na područje balkana da prošire svoju kulturu dobre kuhinje i ekstra dobrog humora. Planet nek se zove Planet da se ne bunimo.
Balkan se tadašnjim analitičarima sa matičnog planeta zaduženog za analizu Zemlje činio kao savršen odabir. Umerena klima, blago ljeto, hladna zima. Dovoljno vode za rashađivanje i dovoljno šume za hladnoću. Toliko rijeka, potoka, izvora i jezera. Toliko pašnjaka i obradivih površina. "To je to, sigurno je uzviknuo nekakav naučnik u udaljenoj sobici sjevernog dijela "instituta za međugalaktične selidbe i istraživanje plavičastih planeta galaksije koja podsjeća na sivo bijelu fleku u svemiru" pri ministarstvu humora i zajebancije. Galaksija je naravno mliječni put, no bosanci kao što se zna, ne daju pederske romantične nazive prirodnim fenomenima poput "Mliječni put" ili "Rozi zalazak sunca".
Najromantičnije što su uspjeli progurati je "Pizdino vrelo", no da se razumijemo to je romantično jedino Roco Sifrediju.
Kada se napokon počne puniti matični brod, inače od strane svijeta neprepoznat ni kao brod, a još manje kao piramida u Visokom shvatiće ostatak svijeta šta su značili tih par miliona glavatih galamdžija željnih dobre zajebancije. Jesu bosance svakako tegirali. I kao glupane i kao sitne kriminalce, i kao krupne kriminalce, i kao glupe kriminalce, a ponajviše kao velike gurmane sa jako čudnim smislom za humor. Ovaj dio sa glupanima i kriminalcima se lako može obraniti sa neprilagođavanjem novoj sredini. Na svojoj planeti se velika glava brzo punila mnoštvom nepotrebnih informacija pa su bosanci praznili glavu formatirajući je. Spletom nesretnih okolnosti, novi svijet je brzo punio glavu pa su se mozgovi formatirali jako često da bi se u verziji 2.0 prešlo na trajno formatiranje u cilju opuštenijeg i ležernijeg života, što su ljubomorni susjedi brzo primijetili i počeli zapisivati neželjene reakcije čistoga neopterećenog mozga. U neznanju su te zapise počeli nazivati vicevima.
(I to vicevima o husi i hasi. Svako normalan sa Planeta je znao da se originalne legende vežu za imena Suljo i Mujo, a ne Huso i Haso pa tako i originalne viceve bosanci naslovljavaju na ovu prvu dvojicu.)
Čudni humor i hrana se drukčije i ne bi mogli objasniti ovozemaljskim riječnikom.
Taj famozni burek i njegov prepoznatljivi oblik nikome ne liči na galaksiju?! Spirala alo? A burek u svemiru? A?

Put tamo su ukucane koordinate, put galaksije koja neodoljivo podsjeća na zvrk bureka u tepsiji od tri jufke. Tamo se vraća na kraju sage i završenog posla. Tamo je Planet.

Mnogo toga će sinuti svijetu kad shvate da više neće pojesti dobre ćevape.
"Znao sam ja da oni nisu odavde" uzviknuće Hans Vanderbilt pred vijećem Europe.
"Znao si ti moj klinac" reći će mu nervozna Del Ponte "znao si ko i ja."
"Ne seri frigidna kujo" otresito će Hans.
Kad isprate sve do zadnjeg bosanca u njihove kriogene komore u kojima je predviđen pretinac za kutiju cigara, keks i mali rešo sa džezvom sa dva filđana. Zašto dva filđana kad je kriogena komora za jednu osobu? E pa nikad ne znaš ko može naletiti u sred svemirskih putovanja.
Mnogi će se sjebati kad pred njih istupi vođa, prepoznavan ranije kao pisac odličnih scenarija za domaće filmove o očevima alkoholičarima i djeci koja ih čekaju da se vrate sa puta. Kad zadnji uđe, vođa će se zahvaliti na gostoprimstvu, halaliti svima, ispričati vic posljednji put koji opet niko neće skontati i proliti oveći bokal vode za sreću. Kad ga ispriča, gromoglasan smijeh će se prolomiti unutar broda dok će vani biti tajac i vječno pitanje u glavi "čekaj, kako misli... ne kontam...?"
Biće svi ko posrani kad bosanci krenu sa svog posljednjeg i najvećeg  teferiča na Zemlji. Najviše će biti posrani hercegovci što su ocijepili a ponajviše ovi iz Livna što se nisu izjasnili kao bosanci na zadnjoj pijanci iako su bliže Bosni nego Hercegovini. Pred njima će se zatvoriti velika hidraulička vrata, upaliće se antigravitacioni uređaji, zabrujati motori i uz "zvijezda tjera mjeseca..." veselo se vinuti u zrak.

Odoše Bosanci da se nikad ne vrate. Sve su pokušali da ih se shvati i prizna kao ozbiljan i sposoban narod

Ionako nikad nisu bili sretni na ovoj planeti.
P.S. Nastavak slijedi kad sletimo.

Do tada, srdačno Vaš
Kontinentalac na moru

LIPO LI JE LIPO LI JE

TAČNO VRIJEME
SPLIT
BUSOVAČA
<< 03/2010 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031KARIKE

AUTOR
Kontinentalac je jak kao dvadeset žena.
Kao dvadeset velikih žena

HIT TJEDNA

TIŠINA

MATE MIŠO KOVAČ -PUCAO U SRCE RANIO RUKU