beats by dre cheap

BRAK

Dan nije bio dobro počeo. Večer ranije sam stigao dosta rano, oko 3 po mojoj slobodnoj procjeni. Inače kad sam kući u Busovači, obično srećem roditelje na putu na posao. Kažem po mojoj slobodnoj procjeni jer zadnje čega se sjećam je da sam počeo ljudima pijan govoriti šta mislim, no to nikome ne želim napraviti na badnje veče. To je sve čega se sjećam. Pijanim ljudima svašta prolazi...
Otac, kojeg ja oslovljam sa "tata" otkad ga znam, me digao oko 9 da popijemo kafu. Tek oko deset sam ustao, obavio jutarnju rutinu i krenuo na ugodan razgovor.
Slagao sam. Trebao je biti ugodan da sam ja bio normalan, a tata da je pametniji znao bi kakav sam ujutru. Molio sam boga da mi u autu kroz pore ne počne isparavati onih skoro litar viskija i još ko zna čega pa da moram da se nezgodim. Ne volim kad mi je nezgodno.
Sjeli smo. Ja zeleni čaj, on sok i nes. Trudim se pričati, no nikako da spojim smislenu rečenicu zbog ovih revnih katolika koji čestitaju božić svake dvije minute.
Otvorena usta, povezujem lice sa neuronima korteksa, ustajanje iz stolice, rukohvat, široki osmijeh i odgovor: "o hvala također. jesam jučer. idem za par dana." Neke stvari se ne mijenjaju.
Jednog od tih prepoznah brzo, jer mi je bio drug iz osnovne. Oženio se dan prije. Odmah otac, kojeg sam zvao "tata" ponudio sjedanje i kaficu a ovaj uz nećkanje sjede.
"Ma neka, ne mogu, hvala žurim...   aj jednu"
Odlično! malo je pao pritisak sa mene. Sad nas je trojica. Njih dva pričaju, ja lutam kroz noć prije i razmišljam koga sam i kako uvrijedio i jesam li uopšte... Bio sam simpatičan čini mi se. To mi je drago. Nikad nisam agresivan nego simpatični pijanac koji grli rodice, rastuži se uz muziku ili preskače preko šanka uz Motorbreath.
Da mi je bilo kontrolirati moći barenja kad sam pijan u trijeznom stanju gdje bi mi bio kraj?
Rezimiram da sam bio ok i vratim se nazad za sto. Razgovor je o friškom vjenčanju.
"Kolko ste bili skupa?"
"ma dvi godine"
"oh taman. Ma to su te godine. Ne treba odugovlačit"
"a jebiga šta ću, ja radim dole, ona kući. Kad sam tu zajedno smo, pa da probamo zajedno. godine su to.."
"ma eto može se još malo, al treba se ženit..."
završi moj otac kojeg sam zvao tata do maloprije. Kad otac počne da suflira da se sin treba ženiti stvar više nije pizdarija. Stvari su ozbiljne. Tata ne može biti ozbiljan kao otac.
Nisam ništa rekao, samo se nasmijao i zapalio još jedan u nizu.
Ode drug, ostadosmo nas dva. Savršeno je uletio ovaj. Ne bi meni tata mogao samo tako prebaciti nasamo. Znam da sam kurčevit. Psihologija je to strašna.

Razmišljao sam na putu kući o tome svemu. O braku.
Pitam se da li treba toliko veličati tu zatucanu instituciju? Mora li se sa svatovima od tristo zvanica slaviti tako jedan primitivan događaj zasnovan na nepovjerenju, strahopoštovanju i manjku ljubavi?
Brak kakvog ga mi poznajemo se mora konzumirati. To nije pizdarija. Pred bogom se obeća da ćeš do kraja života voliti i biti uz partnera. Staviš prsten da se vidi da si zauzet. Potpišeš se pred svjedocima da slučajno ne bi ko doveo u pitanje taj čin. A zašto?
Nije li najljepša zajednica dvoje ljudi koji se vole, kojima ne treba strašni bradati bog da ih podsjeća da su se pred njim zakleli da se ne kurvaju, kojima treba prstenje na ruci da ih ostali samci ne bi spopadali a oni padali u napast da oskrvnave brak i njegovu svetost? Čemu miraz?

Ljubav je najbolji brak.

Ženiću se ja vjerovatno nekad, najviše radi toga da mi dijete ne bi zvali kopile a ženu kurvom.
Otac će tada biti sretan, ali neće više biti tata. Biti će veseli deda. Sve je bolje nego otac.

Srdačno Vaš
        Kontinentalac

LIPO LI JE LIPO LI JE
http://alabrale.blogger.ba
26/01/2010 13:35